Fystest hos Mantra Sport

Mjölksyratröskel: Detta test genomförs på testcykel, löpband eller roddmaskin. Du väljer den gren som du är mest intresserad av att prestera inom. Du genomför ett test om 4x4 minuter med stegrande intensitet för varje intervall. Mellan varje intervall vilar du en minut där vi sticker dig i fingret och analyserar din mjölksyranivå samt registrerar din puls. Den främsta nyttan med testet är att du får veta exakt vilken intensitet du ska träna på vid olika former av träning.

Maxpuls: Detta test genomförs på testcykel eller löpband. Efter en ordentlig uppvärmning stegrar vi intensiteten tills du inte orkar fortsätta. Din maxpuls registreras i slutet av testet och den kan du använda för att senare veta vilken procentuell nivå av max du tränar på vid ett givet tillfälle.

FTP: Functional Threshold Power. Du som är intresserad vet vad testet går ut på, 20 minuter cykling på maximal effekt. 95% av detta värde är din FTP.

Frågor och svar om testerna

Varför ska man göra ett fystest?
Ett fystest gör du i första hand för att få riktlinjer för din fortsatta träning. Genom att basera träningen på testresultat undviker du att träna för hårt eller för lätt. Dessutom får du en uppfattning om din prestaionsförmåga just nu och du lär dig en hel del om hur din kropp fungerar.

Kan vem som helst göra ett fystest?
Ja i stort sett kan vem som helst göra ett fystest. Går du dock på behandling hos läkare eller har en sjukdom så rådgör med din läkare först. Alla har dock rätt till att lära sig mer om sin kropp samt att träna på rätt nivå utifrån vad testresultatet visar.

Vad är tröskelträning, tröskelintervaller?
"Tröskeln" kallar vi den högsta intensitet som du kan upprätthålla utan att ackumulera mjölksyra. Så länge du är under tröskeln kan kroppen klara av att transportera bort lika mycket mjölksyra som bildas. Genom att träna på rätt intensitet förskjuter du denna tröskel och höjer på så sätt din prestationsförmåga. Testet är submaximalt, dvs du behöver inte ta ut dig fullständigt ens på den sista nivån.

Varför ska du välja oss?
Mantra Sport har arbetat med professionella fystester sedan starten 2002 och detta är något som vi verkligen brinner för. Att utföra ett fystest är relativt enkelt, men att göra en klok tolkning av resultatet kräver erfarenhet och intresse. Testerna utförs med profesionell utrustning och åtföljs alltid av en utvärdering och riktlinjer för hur du tillämpar resultaten och på bästa sätt kan lägga upp din träning utifrån målsättning och resultat av testet.

Vad kostar ett test?
Mjölksyratröskel (cykel eller löp)              1300 kr
Maxpuls (cykel eller löp)                             600 kr
FTP - funktionell tröskel på cykel               675 kr

Hur kan jag boka ett test?
Boka ditt test idag genom att maila info@mantrasport.se med önskemål om testdatum och lite kort information om dig själv! Det går bra att använda dina friskvårdspengar för tester hos oss.

Kontakta oss

Vårt mål är att svara dig inom 24 timmar.