Mantra Sports topplista 2012

Mantra Sport har nöjet att för tredje året i rad presentera Sveriges främsta triathleter och duathleter. Som vanligt gäller att ingen kan förvänta sig extrapoäng för hög eller låg ålder, för att man valt att jobba heltid och skaffa barn eller för att man är bördig från Motala. I år lägger vi lite mindre vikt vid motiveringarna till listplaceringar och presenterar istället vad vi vet om respektive persons satsning och tillvaro inför kommande säsong.

 

För att hedra den spanska kulturen väljer vi att publicera listan med en dryg veckas försening...

 

1. Lisa Norden

OS-silver och VM-serieguld är extremt tunga meriter som nu strösslas med diverse omröstningspriser, blombuketter och Lilla Sportspegelbesök. Under kommande säsong kommer Lisa att ha Stockholm som bas, närmare bestämt Sickla, där hon kommer att hitta bra grupper att träna med inom respektive gren. Playboyen och rap-artisten Micke Sahlberg kommer att stå för en del av simsparringen vilket borgar för både träningskvalité och en etablering i Stockholms undre värld för den unga påläggskalven.

 

2. Eva Nyström

VM-guld i duathlon var det stora utropstecknet för den nyblivna mamman Eva. Om det fanns ett särskilt pris för "lite snack och mycket verkstad" skulle den här tjejen ligga väldigt, väldigt bra till. Just p.g.a. det har vi heller ingen stenkoll på vad som händer för Eva nästa år, men det är väl bara att anta att hon fortsätter att hålla käft och prestera och kanske leverera en unge eller två till mellan medaljerna.

 

3. Per Wangel

Ohotad SM-segrare på båda kortdistanserna och med en löpning som alltmer närmar sig internationellt gångbar nivå. Nu hoppas vi att Per kan ta ytterligare ett steg till nästa år och etablera sig i övre halvan av resultatlistorna i europacupen.

Landsorts-JW kommer under 2013 att lägga halva sin tid på triathlonträning i England och den andra halvan på att producera innehållslösa finansfloskler på Twitter.

 

4. Jonas Djurback

Svenskt rekord på Ironmandistansen med över fem minuters marginal. Jonas är snudd på ett världsnamn i långdistanstriathlon och har säkerligen potential för de sub-8 som utannonserats för framtiden (nuvarande rekord 8.10 över 3860m sim, 180 km cykel, 42195m löp).

Djurback lär fortsätta att hålla låg profil och prestera fina resultat från sin bas i Falun med fru och barn, det har varit lite av hans signum genom åren.

 

5. Åsa Annerstedt

Ett SM-guld och ett SM-silver bakom Lisa är Åsas främsta resultat på svensk mark. Utöver detta en niondeplats på en europacup vilket är riktigt imponerande. Trots en hel del skadeproblem har Åsa oftast presterat på topp när det krävts.

Åsa, även känd som den moderna baisse-konstens moder efter att ha lagt upp fejkade röntgenbilder på sina ben dagarna innan ett SM-race, har annonserat en no-show under 2013. Detta kan betyda två olika saker, antingen att hon helt enkelt uteblir eller att hon gör sin bästa säsong någonsin. Vi får vänta och se.

 

6. Joel Vikner

Har fortsatt att skugga Wangel såväl på SM-tävlingar som ute i Europa och har varit solklar tvåa i Sverige på sista tiden. Joel har slutat servera mjukglass på ikea i Västerås och pluggar nu istället tyska lite halvhjärtat för att få behålla sitt RF-stipendium.

 

7. Fredrik Croneborg

Kina-stationerade Croneborg fortsätter att simma, cykla och springa fort på långa distanser och placerar sig inte sällan topp-5 i internationella halvironman mot riktigt starkt motstånd.

Vi har inga uppgifter om 2013-planerna för Croneborg, han fortsätter att verka i det tysta.

 

8. Mikael Sahlberg

Majken har klivit fram som kortdistans-trea i Sverige bakom Wangel/Vikner och fick under 2012 sin första SM-medalj och som belöning för detta även en start i VM-serien på hemmaplan.

Det tidigare arbetet som provsmakare på ICA har nu bytts mot fint slipsjobb på Kungsholmen med möjlighet till Monarkcykling i företagets fina gym och även en del lediga dagar. Vardagslunken bryter Micke med löparläger till Kenya eller en dubbel kebab med extra allt i hemförorten Jakobsberg.

 

9. Karl-Johan Danielsson

K-J har haft en smygande övergång ifrån kort- till långdistans och har byggt upp en ruskigt stark cykelkapacitet under tiden. Den fick han bland annat visa i Kalmar och belönades med en sluttid på 8.20 som SM-tvåa bakom Djurback.

Vad vi vet så kommer K-J att fortsätta med ett deltidsjobb som gymnastiklärare i Hedemoratrakten och träna hårt för sitt sub-8-projekt resten av tiden.

 

10. Åsa Lundström

Nästa Åsa på listan är en långdistansare boende i Danmark som börjat leverera mer och mer på halv- och helironman de senaste åren. En väldigt stark cykling är hennes nyckel till framgång än så länge, kommer övriga grenar igång så finns det inte alltför många som går säkra längre. Så vitt vi vet blir dalkullan Åsa kvar i Danmark för sina läkarstudier men lär tävla en del i Sverige även kommande säsong.

 

Inte ens nära: The Westside Storytellers

Triathlon är en ung idrott, en prylsport och en idrott där det är svårt att finna absoluta referenser. Banor kontrollmäts inte utan en sträcka som uppges vara tio kilometer är i genomsnitt 9-9.5 km. Detta har öppnat marknaden för allehanda skojare och mytomaner som gör allt för att skaffa lite pressutrymme eller några nya groupies. De finns här och var i landet men tycks ha en viss förkärlek för västra Götaland. De nöjer sig inte med att skylta med "personliga rekord" som härstammar från dessa niokilometersbanor utan när talangen inte räcker till hittas det på egna grenar, ofta så obskyra att ingen annan vill delta, det skrivs egna pressreleaser när våra hjältar åkt på någon obetydlig skada, det flaggas med gamla meriter som i bästa fall är sanna till 10% och på allehanda hemsidor produceras det egenkära personbeskrivningar skrivna i tredje person. I gruppen finns alltifrån vilsna juniorer som fått storhetsvansinne till riktiga fullblodsmytomaner som tillskriver sig svenska mästerskapstitlar, proffs-status och så vidare.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln