Ekonomin bakom Camp Florida -Del 1

Dagens bloggpost börjar med en liten tribut till min lillebror Stefan som deltog i Camp Florida 2010 men som tyvärr missade årets upplaga. Den killen vet vad återhämtning är för något, 80% av den vakna tiden tillbringades utsträckt i solen med ett hyfsat nöjt leende på läpparna. Även han hade på den tiden en studentplånbok att anpassa sig efter, så istället för att åka bil blev strategin att inhandla en så billig cykel som möjligt för att ta sig till träningslokal och löparbana för den dagliga eller varannandagliga träningen. Efter lite letande bland annonser hittade han den "pärla" som nu två år senare fortfarande står här på farstubron i Jacksonville.

 

Men här kommer det roliga: Mexikanen som sålde cykeln åkte 7 mil enkel resa med sin stora, bensinslukande pickup-truck för att sälja cykeln till Stefan för $30, ca 200 kronor. Med ett amerikanskt bensinpris på 7 kr/liter och en förbrukning på 1.5 liter/mil blev nettovinsten för den drygt två timmar långa utflykten ca 70 kr... Och vad vill jag ha sagt med det här? Att alla mexikaner är dumma jävlar som vi andra kan ha roligt åt? Nej, men att det gäller att tänka efter lite grann om man vill att ekonomin ska gå ihop, speciellt om man har begränsade resurser. Och det är detta som denna och nästa blogpost ska handla om, vilka faktorer som är avgörande för att kunna åka iväg på ett tre månader långt träningsläger år efter år utan att köra ekonomin i botten.

 

Förvånande nog kanske, så är det inte lyxlirarna med en lön på 40-50.000 i månaden som är de mest frekventa lägerdeltagarna. Inte heller normalinkomsttagarna. Ingen ur dessa kategorier har nämligen råd att avstå från sin fina lön som kommer varje månad. Tro det eller ej... Utan de som är här är studenter, fejk-studenter, deltidsarbetande eller egna företagare. Proletärer helt sonika. Läxa nummer ett är alltså att det till stor del handlar om vilka alternativkostnader och vilka fasta kostnader på hemmaplan man har. De riktigt tunga lirarna är t.o.m. hemlösa, vi hade en i fjol och en i år, de anser att "det där med boende fixar jag när jag kommer hem". Jag vill ge min djupaste cred till dessa två killar. Trygghetsknarkare göre sig alltså heller icke besvär.

 

Som en demonstration och fördjupning av förutsättningarna bjussar jag idag på ett kostnadsfritt test. Välkommen att göra det och att lämna ditt resultat och dina kommentarer i kommentarsfältet nedan.

 

Du börjar testet med 100 poäng på fickan. De bjussar jag också på.

 

  • Har du hemmaboende barn i åldern 0-2 eller 7-16 år? Dra bort 35 poäng omedelbart!
  • Har du en förstående partner som samtycker till strapatsen (alternativt ingen partner alls)? Lägg på 15 poäng!
  • Hur många timmars övervakat, avlönat arbete utför du varje normal arbetsvecka? Dvs där du är bunden till att finnas på en viss plats. Dra av en poäng/timme.
  • Har du något husdjur som du är ansvarig för? Om ja, dra av 15 poäng. Nu tänker du kanske att "ja men alla älskar ju min lilla Fido!" Nej, det gör de verkligen inte och det kommer du att bli varse när du börjar jiddra om 3 månaders hundvaktsjobb.
  • Har du möjlighet (och vilja) att hyra ut eller göra dig av med ditt boende medan du är borta.  Alt. 1 -Jajemensan! Lägg på 15 poäng.  Alt. 2 -Ja, men jag bor i en liten byhåla så ingen kommer att vilja hyra till vettigt pris... 0 poäng.                           Alt. 3 Kopulerande studenter i min skotskrutiga "Hästens Primus"? Nej herre min je! Dra av 15 poäng.


  • Jag oroar mig för min framtida pension trots att jag inte fyllt 30, 40 eller vad det kan vara. Dra av 20 poäng!
  • Jag skulle aldrig ens våga fråga chefen, partnern etc. Dra av 50 poäng.
  • Ända sedan jag INTE gjorde lumpen har jag fobi mot att dela rum med eventuella lägerkamrater. Dra i så fall av 15 poäng.
  • Jag bor hemma hos mamma och pappa och är van att få maten serverad och skulle ha svårt att anpassa mig till något annat. Dra av 30 poäng.
  • Jag är beredd att ta smärre ekonomiska risker om oddsen är gynnsamma. Lägg på 15 poäng.

Över 100 poäng? Det är bara att boka!
Har du mer än 50 poäng kvar? Grattis, då finns chansen även om du är ett gränsfall!
20-50 poäng? Kanske en vecka på Mallis.
Under 20? Långfärdsskridskor är ju inte så jäkla dumt. Eller...

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-