Camp Florida -good news from home

Häromdagen kom ett glädjebesked hemifrån. Den kurs i banmätning jag gick i våras har efter avlagt prov och extremt lång handläggning resulterat i att jag från och med 2012 är förbundsbanmätare. Eftersom jag antar att det finns ett antal siffer/löpar/cykel-nördar där ute tänkte jag passa på att beskriva hur en korrekt banmätning går till, dvs den mätning som behövs för att en arrangör ska få saluföra sitt lopp som kontrollmätt.

 

Steg 1 är att hitta en lämplig kalibreringssträcka. Ca 200-300 meter lång, rak, gärna asfaltbelagd och så lågtrafikerad som möjligt så att det går att cykla den i båda riktningarna. Denna sträcka mäts två gånger med ett stålmåttband. Eftersom stål drar ihop sig i låga temperaturer och vice versa så korrigeras mätvärdet efter gällande temperatur. Denna sträcka märks ut tydligt så att man slipper göra om jobbet från gång till gång. En särskild spik nedslagen i asfalten markerar start- och slutpunkt så att man får en precision på någon millimeter när.

 

Därefter gäller det att kalibrera sitt mätinstrument efter den noggrannt uppmätta kalibreringssträckan. Detta instrument är ett mekaniskt räkneverk som fästs i framnavet på en cykel (i princip vilket cykel som helst som går att köra rakt) och som registrerar 24 enheter på en hjulrotation. När framhjulet rullat ett varv har mätarställningen alltså ändrats från 00000 till 00024. Samtidigt har cykeln rört sig ungefär 2.5 meter vilket alltså innebär att varje enhet, ett klick, motsvarar en sträcka på ca 1 decimeter. Kalibrering sker genom att cykla kalibreringssträckan ca fem gånger och se hur många "klick" det går på den 200-300 meter långa sträckan. Vänder man på steken matematiskt får man då också ett värde på hur lång sträcka ett klick motsvarar. Låt oss anta att det värdet blev 0.0956745 meter.

 

Om vi vill mäta upp en bana som garanterat är minst 10.00 km lång men inte "onödigt" lång måste antalet klick bli 10010m/0.0956745m = 104626 klick. Varför 10010 och inte 10000 jämnt? Jo, därför att en promille är den osäkerhet som finns i metoden. Genom att sikta på att göra banan 10010 meter lång riskerar man alltså inte att den blir kortare än 10000 meter. Förutsatt att man gör ett gott hantverk.

 

De av er som fortfarande hänger med i snacket kan överväga att söka till kursen nästa gång den ges. Det brukar ske med 4-5 års mellanrum när påfyllning av förbundsbanmätare behövs.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-