Topp-10 2011

Av Fredrik Swahn och Micke Sahlberg 2011-12-31

Topp-10

 

År 2011 har nått sitt slut och triathlonsäsongen likaså, det har blivit dags för årets topplista över svenska triathleter/duathleter. Som vanligt räknar vi bara absoluta prestationer och resultat (män och kvinnor ihop) och ger ingen rabatt för att man är kort eller tjock, gammal och grå eller bördig från Motala. Här kommer den:

 

1. Lisa Nordén  (1 i fjol)

Trots en ganska darrig säsong med långa skadeperioder behåller Lisa Nordén ohotad förstaplatsen på Mantra Sports årsranking. Däremot blir det knappast något Jerringpris för tjejen som körde sin senaste svenska triathlontävling nittonhundra....?

 

2. Per Wangel  ( 6 )

Obesegrad på svensk mark i år och har haft ett markant lyft även i internationell konkurrens. Avslutade säsongen med en mycket fin tredjeplats i en tävling i USA.

 

3. Björn Andersson  ( 2 )

Trots en till stor del miserabel säsong med långa sjukdomsperioder kunde Björn resa sig på 9 och visa vem som är Sveriges klart bästa långdistansare vid Tjörns halvironman. Utöver detta som vanligt ett par insatser där han tack vare sin cykelstyrka "nästan" vinner en internationell halviron.

 

4. Camilla Lindholm ( 4 )

Bara en tävling av klass för Camilla, men eftersom denna innebar ett guld i Powerman-EM (duathlon) i Holland så behåller hon en fin listplacering. Anledningarna till de begränsade framgångarna för den annars så tävlingsglada Camilla är tre till antalet: 1. Mekaniskt strul som tvingade henne att bryta i ledning i Powerman Italien, 2. Galen pensionär som krossade henne med bilen under ett cykelpass, 3. En växande mage (två senaste sponsorerna är tygblöje-tillverkare och barnvagnsleverantör...)

 

5. Linnea Holmertz  ( NY )

Knackig inledning men fantastisk avslutning för Linnea som utöver "miraklet i Arvika" även presterade riktigt bra internationellt i slutet av säsongen när hon blev 14:e tjej i U23-VM i Peking.

 

6. Eva Nyström  ( NY )

Evas två stora prestationer under året var två andraplatser, dels i Challenge Århus (Halv-IM) och dels två månader senare i Långdistans-VM i duathlon.

 

7. Åsa Annerstedt  ( NY )

Efter att tidigt på säsongen ha erövrat utmärkelsen Årets Baissare insåg Åsa sin kapacitet, fick ordning på kroppen och presterade mycket fina resultat därefter.

 

8. Jonas Djurback ( 3 )

En hel del DNS:er för Djurback skickar honom sex platser nedåt på listan. En tidig halvironman på Fuerteventura där en stark 4:e plats bärgades var kanske höjdpunkten spetsad med ett tidigt SM-guld på olympisk distans några veckor senare.

 

9. Pontus Lindberg ( NY )

Överlägsen seger i Kalmar och en andraplats några veckor senare på Tjörn. Pontus har haft en snabb utveckling som långdistansare och har nog god chans att klättra på listan till nästa år om han hamnar i mer konkurrensutsatta lopp.

 

10. Joel Wikner

Dåligt med tävlande i Sverige men en fin 17:e plats i Bundesliga i Tyskland.

 

Med i resonemanget fanns också Erik Strand, förbundets golden boy 1523-2008 som från och med i år satsat framgångsrikt på långdistans, samt Annie Thorén som körde starkt i början av säsongen och bl.a. vann olympiska SM i Hallstahammar innan formen började svikta.

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln